Close
Muzieklessen

Muzieklessen

Tijdens de muzieklessen krijgen de leerlingen van professionele muziekdocenten les op het instrument dat zij hebben gekozen. Afhankelijk van een aantal factoren wordt er door de muziekdocent een keuze gemaakt of de leerling individueel of in een groep les krijgt.

Inhoud - De eerste jaren krijgen de leerlingen les in het vormen van klanken en het bespelen van het instrument. In de jaren erna zal de moeilijkheidsgraad van de te spelen stukken en het niveau van vereiste theoretische kennis toenemen. Om de kennis te kunnen toetsen kunnen leerlingen in totaal 4 examens (A t/m D) afleggen. Hieronder zal de inhoud verder worden toegelicht.

Examens - De examens bestaan uit een theoretisch- en uit een praktisch deel. Het theoretische deel bestaat uit kennis over bijv. toonladders, klank en de betekenissen van de termen en tekens in muziekstukken. Het praktische deel bestaat uit het ten gehore brengen van zowel ingestudeerde stukken als het zogenaamde prima vista. Dit laatste betekent dat stukken op het eerste gezicht gespeeld worden.

De verschillende examens geven de verschillende muzikale niveaus aan. Ter illustratie, met een B-diploma heeft de leerling voldoende basis om binnen het fanfareorkest te kunnen spelen. Van een muzikant met een D-diploma mag verwacht worden dat deze in staat is relatief moeilijke muziekwerken solistisch ten gehore te brengen.

Bovenstaande geeft weer dat er voor muzikanten veel mogelijkheden zijn om te groeien, de mate in hoeverre iemand wil groeien hangt van de leerling af.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.